Κεντρικό σημείο στο πρόγραμμα των Ενεργών Πολιτών, στον τομέα του πολιτισμού ήταν και παραμένει η οργάνωση ενός Διεθνούς Συνεδρίου για το Μινωικό Πολιτισμό στο Ηράκλειο.
Οι πρόσφατες εξελίξεις, με τον εντοπισμό του Θρησκευτικού Κέντρου στην τοποθεσία «Μπουγάδα Μετόχι» της Κνωσού και με τα πολύ σημαντικά επιμέρους ευρήματα στο σημείο αυτό, έρχονται να ισχυροποιήσουν την πρόταση και το όραμα μας γι αυτό το συνέδριο.
Μετά τις πρώτες ανασκαφές το 1878, από τον Ηρακλειώτη Μίνωα Καλοκαιρινό, και τις πιο εκτεταμένες το 1900, του sir Arthour Evans, η Κνωσός συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να μας προκαλεί να ασχοληθούμε, ως πόλη που έχει το μεγάλο προνόμιο να τη φιλοξενεί στα διοικητικά της όρια, με τον τεράστιο πλούτο και τον απαράμιλλο πολιτισμό που δημιούργησε, μας αποκάλυψε και ακτινοβολεί παγκόσμια.
Την ίδια ώρα σε εκατοντάδες άλλα σημεία της Κρήτης βλέπουμε να εξελίσσονται ή να μην έχουν ξεκινήσει καν ανασκαφές σε χώρους με αξιοσημείωτα ευρήματα της ίδιας περιόδου που πρέπει να αναδειχθούν.
Αποτελεί όχι μόνο ηθική υποχρέωση αλλά και ζητούμενο όλος αυτός ο θησαυρός γνώσεων για το Μινωικό Πολιτισμό, που συγκεντρώνεται εδώ και σχεδόν ενάμιση αιώνα από τις πρώτες ανασκαφές, να αποτιμηθεί και να παρουσιαστεί συγκεντρωτικά μέσα από ένα Διεθνές Συνέδριο, που γιατί όχι θα γίνει θεσμός και θα πραγματοποιείται ανά διετία στο Ηράκλειο.
Το Ηράκλειο μπορεί και πρέπει να παίξει το ρόλο της Μητρόπολης του Μινωικού Πολιτισμού στην Κρήτη οργανώνοντας, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και των τοπικών Εφοριών Αρχαιοτήτων, το προτεινόμενο συνέδριο.
Είναι πολύ σημαντικό να συγκεντρωθεί στην πόλη μας η αφρόκρεμα των μελετητών ανά τον κόσμο αλλά και των αρχαιολόγων, που ασχολήθηκαν και συνεχίζουν να ασχολούνται με το Μινωικό Πολιτισμό. Οι γνώσεις και τους είναι για όλους μας πολύτιμες.
Παράλληλα μέσα από τη διοργάνωση αυτή θα τονισθεί η ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης αρχαιολογικών ανασκαφών και προστασίας των ήδη υπαρχόντων, επισκέψιμων και μη, αρχαιολογικών θησαυρών που διαθέτει ο τόπος μας.